Arduino Trafik Lambası Yapımı

arduino logo

Merhaba, blogumu aktif tutma konusu uzun zamandır kafamda olan bir projeydi fakat ne üzerine paylaşım yapacağım ya da yapacağım şeye nasıl vakit ayıracağımı düşünüyordum. İşte o vakit artık geldi hedefim ARDUINO. Aslında lise yıllarından beri elektronik cihazlara ufakta olsa bi ilgim vardı. Robotlara olan ilgim ise Honda’nın Asimo’su ve Transformers filminden geliyor.( Zamanında söylemiştim Optimus Prime yapacam diye, hala söylüyorum YA-PI-CAM :p ) Fakat bu kadar çok öğrenip bir şeyler yapmak isteyeceğimi sanmıyordum ki Reha ile okuldaki Robotik ve Otomasyon Kulübü (YTÜROK) standında sohbet edene kadar. Kulübün ne iş yaptığını merak etmem ile başlayan bu sohbet ile önce üye oldum sonra robot konusuna ilgim arttı ve şuan amatör olarak elimdeki Arduino kiti ile neler yapabilirim acaba ben? sorusu üzerine yoğunlaştım. Ve bugün oturup ciddi olarak ilk defa kiti kurcaladım. İnternetten gördüğüm basit led yakma videolarından sonra kendimce bir çalışma yaptım.

Arduino Programlama konusunu tam olarak açıkçası bilmiyorum fakat web üzerindeki bilgimden dolayı az çok bir fikir yürütebiliyorum o yüzden kod kısmını size direk veriyorum. Kodları aldığım arkadaş zaten gayet açıklayıcı şekilde ne işe yaradıklarını yazmış.

Bu çalışmayı oluşturabilmek için öncelikle Arduino kartı, breadbord, jumper kablo, led ve kullandığımız led kadar da 10K ohm’luk direnç gerekiyor.

Bazı sitelerde ledlere bir direnç bağlamadan ledler ile ilgili projeler hazırlamışlar ledlerin niçin patlamadığını anlamadım ama iç dirençlerinin dayanabildiği için bir problem yaratmadığını düşünüyorum. Gerçi patlasa ne olur tanesi 10 kuruş gibi rakamlara satılıyor.

Öncelikle arduinoyu bilgisayarımıza bağlıyoruz.  Eğer arduino’yu ilk defa kullanıyorsanız öncelikle kendi sitesinden gerekli Arduino programını kurmanız gerekiyor. Arduino resmi sitesi: (https://arduino.cc/) Download kısmından indirebilirsiniz.

Programı kurduktan sonra açıp aşağıda yazdığım kodları consola yazmanız ve resimlerdeki gibi led, direnç ve jumper ile devreyi hazırlamanız gerekiyor.

 

int led=12; //Ledimizi baglayacagimiz cikisimizi burada atiyoruz.
int led1=13; //Ledimizi baglayacagimiz cikisimizi burada atiyoruz.
int led2=11; //Ledimizi baglayacagimiz cikisimizi burada atiyoruz.
void setup()//Burada led diye atadıgımız degiskenimizi output yani cikis olarak atiyoruz
{
pinMode(led,OUTPUT);
}
void loop() { //Sonsoz dongumuzu baslatiyoruz.
digitalWrite(led2, HIGH);//Bu komut ledimizi yakar
delay(9000);
digitalWrite(led2, LOW);//Bu komut ledimizin sondurulmesini saglar.
delay(100);
digitalWrite(led1, HIGH);//Bu komut ledimizi yakar
delay(1500);
digitalWrite(led1, LOW);//Bu komut ledimizin sondurulmesini saglar.
delay(100);
digitalWrite(led, HIGH);//Bu komut ledimizi yakar
delay(9000);
digitalWrite(led, LOW);//Bu komut ledimizin sondurulmesini saglar.
delay(100);

}

 

arduino-led-projesi arduino-trafik-lamba

 

Eğer sizde yukarıda verdiğim işlemleri doğru yaptıysanız aşağıdaki videoda göründüğü gibi ledlerimiz sıralı bir şekilde yanacaktır. :)

Hoşunuza gidebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir